West-Vlaamse beker sportklimmen 2017 (2) / by Ruben Bellanger

De tweede manche van de West-Vlaamse beker sportklimmen is voorbij. Een hele organisatie voor de West-Vlaamse Bergsportvereniging en Blueberryhill club die voor dit project de handen in elkaar sloegen. Voor het tweede deel van deze wedstrijd ben ik ook terug gaan helpen met het bouwen van de wedstrijd routes. Een hele opgave die niet onderschat mag worden. Het was 3u s'nachts toen het team klaar was met bouwen en verbouwen. Een gewone klimgordel is toch echt niet gemaakt om een hele dag in te hangen! En dan moest de wedstrijd nog beginnen....

Manche 2: Blueberryhill te Kortrijk

Respect voor alle deelnemers die hun uiterste best hebben gedaan tijdens deze wedstrijd.

Download hier de volledige reeks in lage resolutie.  Contacteer mij indien er grotere foto's of prints gewenst zijn.


Voor diegene die ook aan de slag willen gaan met hun fototoestel, alweer enkele tips voor betere foto's in een klimzaal:

Ik heb effectief mijn lessen geleerd en leende voor deze manche een werkgordel van Singing Rock . Dat zat al héél wat comfortabeler om lange uren in te hangen. Zeer welkom, zeker aangezien mijn rug en benen nog pijnlijk rood stonden van de routebouw de dag (nacht) ervoor.  Ik zal mij er zeker eentje aanschaffen, hoewel ik nog niet zeker ben welke dit zal worden: tips zijn altijd welkom.

Deze keer had ik ook effectief twee camera bodies mee: mijn Sony A7 II met 70-200mm en mijn Canon 650D met 10-18mm. Flexibiliteit ten top, maar momenteel nog onhandig om twee toestellen gewoon rond de nek te dragen.

IMG_0172.jpg

Blueberry hill

Wat een zicht...

 

Les 1: Zoek een goed systeem waarmee je gemakkelijk beide camera bodies kan bedienen zonder dat deze in je weg zitten bij het klimmen of bewegen. Persoonlijk heb ik me nu een clip besteld van Peak Design en ben ik aan het uitkijken naar een nieuw riem systeem.

Les 2: Aangezien ik meestal foto's neem in zeer variërende lichtsituaties heb ik mijn camera ingesteld zodat ik gemakkelijk mijn ISO kan veranderen. Dit heeft mij keihard in mijn achterste gebeten toen ik tijdens de wedstrijd voor de 2de maal naar boven klom. Blijkbaar heb ik hierbij meerdere malen het bewuste ISO wieltje gedraaid en heb ik even op ISO 25.600 genomen: ramp oh ramp. Zit je dus in een bepaalde situatie en hoef je enkele instellingen niet veranderen (zoals in een klimzaal met enkel artificieel licht), zet die belangrijke instellingen vast en niet meer op een gemakkelijk bereikbare plaats.

Les 3: Spreek goed af met de organisatie. Een klimzaal is (meestal) groot en je kan niet elk hoekje goed zien vanuit één locatie. En als je bovenaan de zaal hangt aan een touw, verplaats je je niet zomaar even héén en weer. Spreek daarom goed af met de organisatie en probeer de te klimmen routes dicht bij elkaar te houden. Verplaats daarna naar een ander touw en neem dan foto's van de volgende te klimmen routes. Zo krijg je een beter resultaat. Uiteraard is het niet altijd mogelijk en moet je af en toe improviseren en/of apentoeren uithalen.

Ik kijk alvast uit naar de volgende editie!