Experimenteren met 360° fotografie / by Ruben Bellanger

360 graden fotografie krijgt meer en meer aandacht in de online wereld. Facebook aanvaard 360° foto's en Youtube doet 360° video's. In de sportwereld heb je geen tijd om een professionele 360° foto te trekken met een grote DSLR. Aangezien je elke hoek apart moet fotograferen is de actie al voorbij voordat je aan de 2de foto bent. Neen, voor actie moet je een dedicated 360° toestel hebben.

 

© Rylo Inc.

© Rylo Inc.

Zelf heb ik gekozen voor de Rylo. Deze is weliswaar (nog) niet verkrijgbaar in Europa, maar het leek mij de beste keuze voor wat ik er mee wil doen.  Rylo heeft zeer goede stabilisatie en de software die er bij komt is enorm gebruiksvriendelijk. Ze azen namelijk niet alleen maar op 360° beelden, maar laten je foto/video nemen om dan later zelf te kiezen welke beelden te tonen in normaal 2D formaat. Zo kan je bijvoorbeeld naast een mountainbiker fietsen, zonder echt op te letten als je hem goed in beeld hebt, maar te concentreren op de weg. Na de tocht laat je de software de mountainbiker automatisch volgen en voilà, je hebt het perfecte beeld.

© Rylo Inc.

© Rylo Inc.

Een 360° zicht zorgt uiteraard voor een uniek beeld van de activiteit. In VR brengt dit ook véél meer de sfeer en het indrukwekkende van de locatie over, zeker bij bergsporten. Stel je maar voor dat de 360° foto getrokken is op een hoogte van 800m en je kijkt dan even virtueel naar beneden! Adembenemend? Zeker voor mensen die niet zo gewoon zijn aan de hoogte.

Binnenkort hoop ik heel wat beelden te kunnen maken via deze camera. Hij zal zeker meegaan op klimexpedities.