West-Vlaamse beker sportklimmen 2018 (3/3) by Ruben Bellanger

Final round at Blueberry Hill, Kortrijk, filled with amazing moves, great atmosphere and a enthusiastic crowd of supporters!

As I had a shoulder injury, I was not able to get into the ropes to photograph the climbers head on. The preliminaries I shot from ground level, 1st floor and 2nd floor. For the finals they granted me access to the highest platform they had, looking at the climbing wall. Blueberry Hill makes a photographer’s job a little bit easier.

Round 3: Climbing wall @ Blueberry Hill Kortrijk

Please read before downloading:

As always, you can download the low res files here. And as always, you can contact me for more shots, prints, wall art, high res files, … I’m here to help & assist.

Remember to credit the photographer (me) when using these photos on social media etc.
Facebook @RubenBellangerEu
Instagram @RubenBellangerEu


Like my Facebook page so you can follow updates, extra photos and photoshoots-dates/places.

RubenBellanger_WVBSK2018_Kortrijk_DSC03216-2.jpg

Number 1

West-Vlaamse beker sportklimmen 2018 (2/3) by Ruben Bellanger

Second round at Sport Vlaanderen Brugge was an exiting one. Route difficulty was once again changed to adapt to our skilled climbers. It resulted in a lot more climber falls with complimented screams & frustration for your entertainment. As a photographer, it was also a comfortable competition as I was able to stand on high platforms instead of hanging in my climbing harness the whole time.

Round 2: Climbing wall @ Sportcentrum Brugge

Congratulations to all and I’m already looking forward to the final round at Kortrijk.

As always, yours truly photographed the whole thing. You can download the low res files here. And as always, you can contact me for prints, wall art, high res files, …

Please remember to credit the photographer (me) when using these photos on social media etc.
Facebook @RubenBellangerEu
Instagram @RubenBellangerEu


RubenBellanger_WVBS2018_Brugge_1-DSC08594.jpg

Happy climbers

Photographer’s view

West-Vlaamse beker sportklimmen 2018 (1/3) by Ruben Bellanger

After the succes of the first edition, there was no doubt about a possible return of the West-Flemish competition. Once again the West-Vlaamse Bergsportvereniging and the Blueberryhill club joined forces for the organisation. 2018 is an edition in which three climbing walls joined to create an even bigger competition. First round took place in De Panne, home of the West Coast Lizards.

As this is the second year, lessons have been learned. One of those would be that you shouldn’t underestimate the climbers. So the route setting team decided to up the route grades.

Round 1: Climbing wall 'Den Oosthoek' @ De Panne

Once again the participants gave their best and showed some impressive climbing skills, perseverance, techniques, etc. Congratulations to all!

As always, yours truly photographed the whole thing. You can download the low res files here. As always, you can contact me for prints.


RubenBellanger_WVBS2018_DePanne-DSC06745.jpg

Den Oosthoek

Photographer’s view

Begeleidersweekend WBV by Ruben Bellanger

De West-Vlaamse Bergsport Vereniging (WBV) heeft het weekend van 25-26 augustus hun begeleiders even samen gebracht voor een weekendje in Berdorf. De meesten van hen hebben zich kunnen uitleven op de rotsen "Wanterbach", anderen hebben er prachtige wandelingen gedaan. Berdof ligt nu eenmaal bij het prachtige Müllerthal, aka klein Zwitserland.

De Wanterbach rotsen zijn een pracht om te aanzien en ook fantastisch om te beklimmen. De zandsteen heeft wonderbaarlijke structuren en het bied enorm veel grip. De natuurlijke omgeving geeft rust en stilte (behalve misschien op zondag). Zonder enige twijfel één van de favoriete plekken van deze fotograaf/klimmer.

Hieronder een kleine selectie.

De andere fotos kan u hier downloaden.

Experimenteren met 360° fotografie by Ruben Bellanger

360 graden fotografie krijgt meer en meer aandacht in de online wereld. Facebook aanvaard 360° foto's en Youtube doet 360° video's. In de sportwereld heb je geen tijd om een professionele 360° foto te trekken met een grote DSLR. Aangezien je elke hoek apart moet fotograferen is de actie al voorbij voordat je aan de 2de foto bent. Neen, voor actie moet je een dedicated 360° toestel hebben.

 

© Rylo Inc.

© Rylo Inc.

Zelf heb ik gekozen voor de Rylo. Deze is weliswaar (nog) niet verkrijgbaar in Europa, maar het leek mij de beste keuze voor wat ik er mee wil doen.  Rylo heeft zeer goede stabilisatie en de software die er bij komt is enorm gebruiksvriendelijk. Ze azen namelijk niet alleen maar op 360° beelden, maar laten je foto/video nemen om dan later zelf te kiezen welke beelden te tonen in normaal 2D formaat. Zo kan je bijvoorbeeld naast een mountainbiker fietsen, zonder echt op te letten als je hem goed in beeld hebt, maar te concentreren op de weg. Na de tocht laat je de software de mountainbiker automatisch volgen en voilà, je hebt het perfecte beeld.

© Rylo Inc.

© Rylo Inc.

Een 360° zicht zorgt uiteraard voor een uniek beeld van de activiteit. In VR brengt dit ook véél meer de sfeer en het indrukwekkende van de locatie over, zeker bij bergsporten. Stel je maar voor dat de 360° foto getrokken is op een hoogte van 800m en je kijkt dan even virtueel naar beneden! Adembenemend? Zeker voor mensen die niet zo gewoon zijn aan de hoogte.

Binnenkort hoop ik heel wat beelden te kunnen maken via deze camera. Hij zal zeker meegaan op klimexpedities.

 

Kwaliteitstest Fotoalbum - Saal by Ruben Bellanger

Na de test van de wanddecoratie kreeg ik de mogelijkheid om de fotoalbums van Saal uit te proberen.

Aanbod

Saal heeft bij het aanbod fotoalbums de standaard reeks producten. Ze bieden hier enkel flatlay* aan, waar ik absoluut geen probleem mee heb. Zo toon je je panorama foto's ten minste in volle glorie i.p.v. gestoord te worden met de vouwlijn. Verder heb je een aangename keuze van papiersoorten waarbij ook Artprint papier. Wat de covers betreft valt de keuze wat tegen, maar dit is vooral omdat ik er mijn smaak niet vind. Leuk extraatje is dat je ook extra dikke pagina's kan bestellen, wat alweer bijdraagt aan het kwaliteits-gevoel.

© Saal Digital

© Saal Digital

Bestelprocess

Het bestelprocess van een fotoalbum via de website van saal-digital ging niet vlot. Ik had even tijd nodig om mijn weg te vinden voordat ik effectief een album kon starten. De weg die ik uiteindelijk vond is niet logisch en zal veel mensen tegenhouden om te bestellen: je moet namelijk op het winkelwagentje klikken in de rechterbovenhoek zodat je naar de webshop kan. Daar kan je je album opmaken en bestellen.

Levering

Het pakket word zoals bij de meeste producenten van fotoalbums verzonden in een stevige dikke kartonnen envelop. Elk product in deze envelop zit dan nogmaals verpakt in foam.

Kwaliteit

Ook hier is het op het eerste zicht is duidelijk dat de kwaliteit beter is dan bij de populaire drukwerk sites zoals Drukzo, Flyer, Drukland, Printdeal, enz. Ik ben zelf aangenaam verrast van de kwaliteit van de cover. Deze voelt professioneel aan en ziet er ook zo uit in tegenstelling tot vele andere leveranciers. Het contrast is duidelijker, het zwart is dieper en de print is scherper. Saal biedt ook duidelijk hun ICC-profiel aan zodat je als fotograaf meer controle/zekerheid hebt over je eindresultaat. 

 

IMG_7889.JPG
IMG_7890.JPG

 

 

Kwaliteitstest Wanddecoratie - Saal by Ruben Bellanger

Onlangs kreeg ik de mogelijkheid producten van Saal uit te proberen met een persoonlijke kortingscode. Aangezien wanddecoratie bij RubenBellanger.eu hoog op de lijst staat van aanbevolen producten, wilde ik dit zeker eens testen.

Aanbod

Saal heeft een groot aanbod van professionele fotoproducten en is zeker een bezoekje waard. Ik heb me voor mijn test vooral bezig gehouden met wanddecoratie waar je keuze hebt tussen Alu-Dibond, Acrylglas, Alu-Dibond Butlerfinish, hardschuimplaat, gallery print en Foto op canvas. Als grafisch vormgever/fotograaf ben ik geen fan van foto op canvas aangezien hier veel kwaliteit verloren gaat vanwege het ruwe canvas oppervlakte. Alles lijkt onscherp en het voelt ook wat goedkoop aan. Alu-Dibond is een zeer populaire keuze en is hierdoor ook een product dat bijna overal verkrijgbaar is. De kwaliteit hiervan is meestal goed tot zeer goed.

Bestelprocess

Het bestelprocess via de website van saal-digital ging niet zo vlot als ik verwacht had. Dit vooral door de persoonlijke kortingscode dat niet juist werd afgerekend. Maar buiten dit viel het goed mee. De website werkt naar behoren en is redelijk duidelijk.

Levering

IMG_7302.JPG

Het pakket word zoals bij de meeste producenten van wanddecoratie verzonden in een stevige dikke kartonnen envelop. Elk product in deze envelop zit dan nogmaals apart verpakt zoals te zien is op de foto. Dan zit er nog bovenop de foto een beschermlaagje zodat dit oppervlak niet beschadigd of zelf vuil kan worden voor je het in je handen krijgt.

 

Kwaliteit

Bij het eerste zicht is het al duidelijk dat de kwaliteit beter is dan bij de populaire drukwerk sites zoals drukzo, flyer, drukland, printdeal, enz. Deze bieden enorm veel aan, waaronder ook wanddecoratie op dibond, forex, canvas, hout, plexiglas, spiegel, ... maar daar ligt dan ook hun zwakte. Ze zijn gespecialiseerd in drukwerk allerhande, niet in fotoprints zoals bv Saal. Het verschil zie je direct. Het contrast is duidelijker, het zwart is dieper en de print is scherper. Saal bied ook duidelijk hun ICC-profiel aan zodat je als fotograaf meer controle/zekerheid hebt over je eindresultaat. 

Wat het verschil betreft tussen de acryl- en de gallery print, geeft de naamgeving wel een hint. De gallery print is echt wel een aanrader voor gebruik bij galerijen, tentoonstellingen en dergelijke. Ze zijn extra stevig en zullen regelmatige verplaatsingen en handelingen beter verdragen. Voor in je woonruimte is dan een acryl print ideaal. Geen onnodige dikte en een mooi afgewerkt geheel.

IMG_7304.JPG

Conclusie

Persoonlijk zet ik Saal op mijn lijstje van leveranciers van wanddecoratie waar ik zeker nog zal bestellen. Het enige waar ik nog zal op letten en vergelijken zijn de prijzen en de aanbiedingen.

Hartelijk dank aan Saal Digital Nederland voor de opportuniteit om enkele producten te kunnen testen.

#SaalDigitalNederland

West-Vlaamse beker sportklimmen 2017 (2) by Ruben Bellanger

De tweede manche van de West-Vlaamse beker sportklimmen is voorbij. Een hele organisatie voor de West-Vlaamse Bergsportvereniging en Blueberryhill club die voor dit project de handen in elkaar sloegen. Voor het tweede deel van deze wedstrijd ben ik ook terug gaan helpen met het bouwen van de wedstrijd routes. Een hele opgave die niet onderschat mag worden. Het was 3u s'nachts toen het team klaar was met bouwen en verbouwen. Een gewone klimgordel is toch echt niet gemaakt om een hele dag in te hangen! En dan moest de wedstrijd nog beginnen....

Manche 2: Blueberryhill te Kortrijk

Respect voor alle deelnemers die hun uiterste best hebben gedaan tijdens deze wedstrijd.

Download hier de volledige reeks in lage resolutie.  Contacteer mij indien er grotere foto's of prints gewenst zijn.


Voor diegene die ook aan de slag willen gaan met hun fototoestel, alweer enkele tips voor betere foto's in een klimzaal:

Ik heb effectief mijn lessen geleerd en leende voor deze manche een werkgordel van Singing Rock . Dat zat al héél wat comfortabeler om lange uren in te hangen. Zeer welkom, zeker aangezien mijn rug en benen nog pijnlijk rood stonden van de routebouw de dag (nacht) ervoor.  Ik zal mij er zeker eentje aanschaffen, hoewel ik nog niet zeker ben welke dit zal worden: tips zijn altijd welkom.

Deze keer had ik ook effectief twee camera bodies mee: mijn Sony A7 II met 70-200mm en mijn Canon 650D met 10-18mm. Flexibiliteit ten top, maar momenteel nog onhandig om twee toestellen gewoon rond de nek te dragen.

IMG_0172.jpg

Blueberry hill

Wat een zicht...

 

Les 1: Zoek een goed systeem waarmee je gemakkelijk beide camera bodies kan bedienen zonder dat deze in je weg zitten bij het klimmen of bewegen. Persoonlijk heb ik me nu een clip besteld van Peak Design en ben ik aan het uitkijken naar een nieuw riem systeem.

Les 2: Aangezien ik meestal foto's neem in zeer variërende lichtsituaties heb ik mijn camera ingesteld zodat ik gemakkelijk mijn ISO kan veranderen. Dit heeft mij keihard in mijn achterste gebeten toen ik tijdens de wedstrijd voor de 2de maal naar boven klom. Blijkbaar heb ik hierbij meerdere malen het bewuste ISO wieltje gedraaid en heb ik even op ISO 25.600 genomen: ramp oh ramp. Zit je dus in een bepaalde situatie en hoef je enkele instellingen niet veranderen (zoals in een klimzaal met enkel artificieel licht), zet die belangrijke instellingen vast en niet meer op een gemakkelijk bereikbare plaats.

Les 3: Spreek goed af met de organisatie. Een klimzaal is (meestal) groot en je kan niet elk hoekje goed zien vanuit één locatie. En als je bovenaan de zaal hangt aan een touw, verplaats je je niet zomaar even héén en weer. Spreek daarom goed af met de organisatie en probeer de te klimmen routes dicht bij elkaar te houden. Verplaats daarna naar een ander touw en neem dan foto's van de volgende te klimmen routes. Zo krijg je een beter resultaat. Uiteraard is het niet altijd mogelijk en moet je af en toe improviseren en/of apentoeren uithalen.

Ik kijk alvast uit naar de volgende editie!

West-Vlaamse beker sportklimmen 2017 by Ruben Bellanger

Een West-Vlaamse beker sportklimmen, ja het bestaat. 2017 is het jaar van de eerste beker voor de beste West-Vlaamse sportklimm(st)er. Wat kon ik dan ook anders doen dan de uitnodiging te aanvaarden om als routebouwer mee te helpen met dit evenement... wat kon ik dan ook anders doen dan deze wedstrijd te fotograferen?

Manche 1: Sport Vlaanderen Brugge

Heerlijk om je favoriete sport te kunnen fotograferen, nog beter als het een wedstrijd is en elke klimmer gewoon het uiterste uit de kan haalt om boven te raken. De intense emoties die vrijkomen bij het beklimmen van een moeilijke route tonen hoe zwaar deze sport is, zowel fysiek als mentaal. Zelf heb ik ook mijn best gedaan deze atleten zo goed mogelijk op beeld vast te leggen. Het was een leerrijke ervaring aangezien ik nog nooit zo lang in een klimgordel ben blijven hangen als toen.

Wil je zelf ook aan de slag gaan met je fototoestel in een klimzaal, lees dan volgende tips zeker door:

Les 1: koop een werkgordel waarin je die lange uren comfortabel kan doorbrengen zonder dat je benen een tekort aan bloedtoevoer krijgen. Het is nu eenmaal noodzakelijk om van bovenaf te fotograferen want niemand is geïnteresseerd in het zoveelste anonieme kontje van een klimm(st)er. Uit ervaring weet ik dat een ultragroothoekobjectief de beste resultaten boekt voor klimfotografie. Ik had de Canon 10-18mm F/4.5-5.6 iS STM mee en die deed zijn job zeer goed. Jammer dat een mens niet op alle plaatsen ter gelijkertijd kan zijn want met een breedhoek lens iets fotograferen dat aan de andere kant van de zaal gebeurt is is njet njet.

Les 2: idealiter pak je twee fototoestellen mee: eentje met een breedhoek lens en eentje met een telelens voor die fijnere details en eventuele acties die iets verder gebeuren dan dat je lief is. Of vraag aan de organisatie dat de te klimmen routes niet meer dan 3 touwen van elkaar mogen zijn. Daar hangt dan ook de volgende les aan vast...

Les 3: neem toch maar een rugzak mee naar boven. Al is het maar om wat water in te steken, een snack en het extra fotomateriaal. Nu zaten de reserve batterijen in mijn broekzak, maar na enkele uren is dit ook alles behalve van comfortabel.

 

Behind the scenes

Mooi uitzicht

En gelukkig ook best nog een goeie module van de klimmuur om af en toe op te staan.

Hoewel ik blij was dat ik mijn ouder toestel had meegenomen (Canon EOS 650D) op de klimmuur vanwege al de krassen en botsingen die het heeft moeten verduren, had ik toch liever mijn Sony A7II meegenomen. De kwaliteit is nu eenmaal een stuk beter.

De eerste manche zit er op, ik kijk al uit om de tweede manche te fotograferen te Kortrijk, in Blueberry Hill.

Tot dan?